poniedziałek, 18 lipca 2016

KURCZAK W CIEŚCIE.

SKŁADNIKI:
1 podwójny filet z kurczaka
1 op. przyprawy do kurczaka

CIASTO:
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kefiru
2 - 3 łyżki uprażonej cebulki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
sól do smaku

mąka do obtaczania
olej do głębokiego smażenia

WYKONANIE:
Umyty filet osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w paski, następnie posypać każdy przyprawą do kurczaka.

CIASTO:
Jajko zmiksować z kefirem i mąką. Dodać sól i prażoną cebulkę i sodę.
Paseczki kurczaka dokładnie obtoczyć w mące i kolejno zanurzyć w cieście. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym i ciepłe podawać z surówką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz