poniedziałek, 15 sierpnia 2016

METROWIEC.

Metrowiec to ciasto wielopokoleniowe, ponieważ piekło się je już wiele lat temu. Dobre, sprawdzone przepisy trzeba przechowywać. Wymaga trochę poświęcenia czasu, ale warto, bo ciasto jest pyszne. Polecam.

CIASTO:
8 jajek
16 łyżek wody
16 łyżek oleju
3 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

WYKONANIE:
Przygotować dwie blaszki "keksówki" (50/11 cm), wysmarowane tłuszczem i dno wyłożone papierem do pieczenia.
Żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli, dodać olej, wodę, mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać na małych obrotach miksera. Połowę ciasta wyłożyć do jednej keksówki, do drugiej części dodać kakao, wymieszać i wylać do drugiej keksówki. Obydwa placki wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180'C, przez około 45 - 50 minut. Po wyłączeniu piekarnika ciasta pozostawić jeszcze chwilę przy uchylonych drzwiczkach. Ciasta pozostawić do wystygnięcia.
Chłodne placki pokroić na kromki około 1 1/2 cm.

MASA:
250 g miękkiej margaryny (np. Kasia)
0, 8 l mleka
1 budyń waniliowy na 1/2 l
1 op. cukru waniliowego
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej

WYKONANIE:
Odlać 250 ml mleka, rozrobić w nim mąkę, budyń, cukier i cukier waniliowy. Resztę mleka zagotować i ugotować w nim zrobioną zawiesinę. Ostudzić.
Do zimnego budyniu dodać margarynę w temperaturze pokojowej i zmiksować wszystko na jednolitą masę.

WYKONANIE PLACKA:
Każdą ostatnią kromkę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać ze sobą okruchy.
Każdą kromkę ciasta posmarować masą budyniową, na przemian ciemne i jasne ciasto, tworząc ponownie dwa keksy. Obydwa ciasta posmarować ze wszystkich stron pozostałą masą i obsypać obficie starymi okruchami ciasta, dociskając lekko nożem, żeby się dobrze przykleiły. Ciasta schłodzić chwilę w lodówce. Przed podaniem kroić pod skosem tak, żeby ciasto wyglądało jak trzykolorowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz