Metrowiec to ciasto wielopokoleniowe, ponieważ piekło się je już wiele lat temu. Dobre, sprawdzone przepisy trzeba przechowywać. Wymaga trochę poświęcenia czasu, ale warto, bo ciasto jest pyszne. Polecam.
CIASTO:
8 jajek
16 łyżek wody
16 łyżek oleju
3 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
WYKONANIE:
Przygotować dwie blaszki "keksówki" (50/11 cm), wysmarowane tłuszczem i dno wyłożone papierem do pieczenia.
Żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli, dodać olej, wodę, mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać na małych obrotach miksera. Połowę ciasta wyłożyć do jednej keksówki, do drugiej części dodać kakao, wymieszać i wylać do drugiej keksówki. Obydwa placki wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180'C, przez około 45 - 50 minut. Po wyłączeniu piekarnika ciasta pozostawić jeszcze chwilę przy uchylonych drzwiczkach. Ciasta pozostawić do wystygnięcia.
Chłodne placki pokroić na kromki około 1 1/2 cm.
MASA:
250 g miękkiej margaryny (np. Kasia)
0, 8 l mleka
1 budyń waniliowy na 1/2 l
1 op. cukru waniliowego
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
WYKONANIE:
Odlać 250 ml mleka, rozrobić w nim mąkę, budyń, cukier i cukier waniliowy. Resztę mleka zagotować i ugotować w nim zrobioną zawiesinę. Ostudzić.
Do zimnego budyniu dodać margarynę w temperaturze pokojowej i zmiksować wszystko na jednolitą masę.
WYKONANIE PLACKA:
Każdą ostatnią kromkę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać ze sobą okruchy.
Każdą kromkę ciasta posmarować masą budyniową, na przemian ciemne i jasne ciasto, tworząc ponownie dwa keksy. Obydwa ciasta posmarować ze wszystkich stron pozostałą masą i obsypać obficie starymi okruchami ciasta, dociskając lekko nożem, żeby się dobrze przykleiły. Ciasta schłodzić chwilę w lodówce. Przed podaniem kroić pod skosem tak, żeby ciasto wyglądało jak trzykolorowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz