niedziela, 28 sierpnia 2016

NALEWKA Z ARONI.

SKŁADNIKI:
1 kg aronii
2 l wody
120 szt. liści z malin
1 kg.cukru
1 op.cukru waniliowego
2,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
1 l spirytusu

WYKONANIE:
Aronię umyć, osuszyć i włożyć na 2 dni do zamrażarki. Do garnka wsypać odmrożoną aronię, wlać wodę i w rzucić oczyszczone liście malin. Gotować 20 minut, odstawić garnek na 24 godziny. Następnego dnia przygotować drugie naczynie, sito i gazę.
Gazę rozłożyć na sitku i przecedzić aronię, dokładnie wyciskając całą zawartość. Dodać cukier, cukier waniliowy, kwasek cytrynowy i całość zagotować. Odstawić do wystudzenia. Następnie wlać spirytus i rozlać do butelek. Po kilku miesiącach możliwa  degustacja.
Nalewka zawsze wychodzi pyszna.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz