SKŁADNIKI NA BLASZKĘ 22,5 /37 CM:
1 l malin
2 galaretki malinowe lub truskawkowe
Galaretki rozpuścić w wrzącej wodzie (0, 75 l) i pozostawić do wystygnięcia.
BISZKOPT:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i szczyptą soli. Dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko dobrze wymieszać i wylać na blaszkę. Piec w temperaturze 180'C, ostudzić.
PIANKA:
1 galaretka cytrynowa
2 op. bitej śmietanki w proszku (śnieżka)
400 ml zimnego mleka
Galaretkę rozpuścić w wrzącej wodzie (1 szkl.) i pozostawić do wystygnięcia.
Śmietankę ubić na sztywno, wsypując proszek do mleka. Na koniec dodać tężejącą galaretkę i ponownie wymieszać na jednolitą masę.
WYKONANIE PLACKA:
Biszkopt w blaszce obłożyć dookoła folią aluminiową. Na niego wyłożyć masę śmietankową, poukładać maliny ciasno koło siebie, następnie zalać tężejącymi galaretkami malinowymi. Ciasto wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz