piątek, 1 kwietnia 2016

SHREK - PYSIO ZIELONY

BISZKOPT:
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

MASA I:
1 duża butelka zielonego soku przecierowego (np. PYSIO)
3 budynie śmietankowe bez cukru

MASA II:
0,5 l. śmietany kremówki
1 galaretka zielona - agrestowa
DODATKOWO:
2-3 paczki ciastek z galaretką (typu delicje)
2 galaretki zielone agrestowe

BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypywać powoli cukier i ubijać, aż masa będzie sztywna. Następnie dodawać po żółtku i ubijać dalej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Wsypać do masy jajecznej i powoli wymieszać, pod koniec wlać olej i delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na niskich obrotach. Ciasto wlać do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 'C.

MASA I:
Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki soku. Resztę soku zagotować, dodać budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą zieloną masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Gdy masa wystygnie ułożyć na niej ciasta z galaretką i przykryć masą II.

MASA II:
Galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki wrzącej wody, pozostawić do ostudzenia,  ale nie zastygnięcia, galaretka ma być chłodna, ale płynna. Ubić śmietanę, pod koniec ubijania wlać galaretkę i dokładnie wymieszać. Śmietanę z galaretką rozprowadzić na cieście. Pozostałe galaretki rozpuścić w wodzie, jak będą zastygały wylać je na wierzch ciasta. Ciasto włożyć do lodówki i porządnie schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz