czwartek, 21 kwietnia 2016

MIÓD Z MLECZY (MNISZKA).

Miód robi się w maju, ze świeżych majowych żółtych kwiatów mlecza. Miód ten ma szereg właściwości prozdrowotnych, pomaga w leczeniu infekcji dróg oddechowych i obok soku z owoców bzu czarnego jest obecnie naszą bronią w walce z wirusami.

1 kg kwiatów mlecza
2 cytryny
2 kg cukru
2 litry wody

Kwiaty mlecza rozłożyć na gazecie na ok. godzinę, aby pozbyć się ewentualnych robaczków. Następnie włożyć kwiaty do dużego garnka, zalać wrzącą wodą i gotować na wolnym ogniu przez pół godziny. Cytryny wyparzyć, pokroić w plasterki (nie obierać), dodać do zagotowanych kwiatów i odstawić do wystudzenia najlepiej na całą noc. Na drugi dzień odcedzić przez gazę mocno ściskając, aby mieć jak najwięcej wywaru, dodać cukier i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez około 2 godziny. Konsystencja miodku powinna być podobna do lejącego miodu pszczelego. Gorący miód wlać do wyparzonych słoików, odwrócić dnem do góry i pozostawić do wystudzenia. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz