SKŁADNIKI:
5 filetów z piersi kurczaka
20 dag pora - biała część
3 ząbki czosnku
przyprawa do kurczaka
4 łyżki startego sera żółtego
tymianek
rozmaryn
3 łyżki śmietany
sól, pieprz
jarzynka w proszku
1/4 kostki masła
olej
mąka
bułka tarta
2 jajka
WYKONANIE:
Piersi rozbić tłuczkiem na cieńsze płaty, obsypać solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka z obu stron i wewnętrzną stronę dodatkowo zmiażdżonym czosnkiem, następnie wstawić do lodówki, na czas robienia nadzienia.
NADZIENIE:
Pory umyć, osuszyć i pokroić w cienkie półkrążki, następnie usmażyć na maśle, na małym ogniu, około 10 minut. Doprawić do smaku pieprzem, jarzynką i dodać śmietanę. Doprowadzić do zawrzenia, zdjąć z ognia i zamieszać z serem żółtym. Odstawić do wystygnięcia.
Na płaty mięsa nakładać farsz, zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką, następnie obtaczać w mące, jajku, bułce tartej i usmażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
Zamiast panierki można roladki udusić w rondelku pod przykryciem lub upiec w piekarniku.
Podawać z surówkami i ryżem lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz