SYROP Z SOSNY znany jest jako lekarstwo na kaszel i przeziębienie. Skuteczność syropu sosnowego własnej roboty zależy od jakości pędów.Syrop z sosny warto mieć pod ręką, gdy nastanie czas przeziębień.
Pędy sosny najlepiej zbierać na przełomie kwietnia i maja. Muszą to być jasnozielone przyrosty z brązową, lepką łupinką. Przycinamy je sekatorem albo bardzo ostrym nożem. Najbardziej soczyste mają długość do 10 centymetrów. Dłuższe będą miały już mniej soku. Pędy najlepsze na syrop i miód będą lepkie, warto więc pamiętać o tym, żeby zbierać je w rękawicach. Żeby nie uszkodzić drzewa, nie zbierajmy wszystkich pędów z jednej sosny, a wybierajmy najbardziej soczyste z kilku drzew.
SKŁADNIKI:
3 l młodych czubków z sosny
1 kg cukru
WYKONANIE:
Sosnę układać w słoiku, na przemian zasypywać ją cukrem, ubijając ręką lub drewnianą łyżką. Zakręcić słoik i postawić w chłodnym miejscu na 6 tygodni, od czasu, do czasu mieszając.
Po tym czasie przelać syrop przez sitko do garnka, mocno podgrzać na kuchence, ale nie zagotować. Przelać do słoików, zakręcić wyparzonymi zakrętkami i pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu, np. w spiżarce lub w piwnicy z przetworami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz