niedziela, 10 kwietnia 2016

KARKÓWKA W MARYNACIE PAPRYKOWEJ.

SKŁADNIKI:
1,6 kg karkówki
1 łyżka mąki
natka pietruszki
lubczyk

SOS DO MARYNATY:
1 papryka czerwona
1 papryka chilli
1 łyżka  koncentratu pomidorowego
2 łyżki keczupu łagodnego
50 ml wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu 10 '/,
1/2 łyżeczki soli
oregano
bazylia

PRZYPRAWY:
3 ząbki czosnku
tymianek
rozmaryn
kolendra
4 łyżki oleju
gorczyca
sól
pieprz

SOS DO MARYNATY:
Papryki pokroić w małą kostkę,podlać wodą i zagotować. Do tego dodać resztę składników,chwilę pogotować,około 3 minuty, zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na jednolitą konsystencję, odstawić do ostygnięcia. Zamiast papryki chilli surowej można dać w proszku.

MARYNATA:
Do ostudzonego sosu dodać resztę przypraw,według uznania, dobrze wymieszać i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem.

WYKONANIE:
Karkówkę pokroić w plastry około 1 cm, obsmażyć na patelni, na dużym płomieniu z obu stron, ostudzić.
Każdy plaster mięsa zanurzać z obu stron w marynacie i układać w naczyniu żaroodpornym. Przykryć pokrywką i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.po tym czasie wyjąć i upiec. Piec w temp. 200 ' C, około 60 minut (do miękkości mięsa).
Po upieczeniu wyjąć naczynie z piekarnika, zgromadzony płyn zlać do rondelka, zagęścić mąką, zagotować ,żeby powstał sos.
Pietruszkę oraz lubczyk drobno pokroić i dodać do sosu.

Podawać polane sosem, z ziemniakami lub kluskami śląskimi oraz różnymi surówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz