Przepis na dużą blaszkę (24 -33 cm).
Jest przy tym placku trochę pracy, ale warto, bo jest pyszny, lekki.
BISZKOPT:
1 kisiel wiśniowy na 1/2 l
5 jajek
4 łyżki mąki
3 łyżki oleju
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z szczyptą soli, dodawać kolejno: cukier, żółtka, mąkę, olej, kisiel, proszek do pieczenia, cały czas mieszając. Połączyć wszystkie składniki i wylać na blaszkę. Piec około 30 minut, w 180' C.
PIANKA ŚMIETANKOWA:
2 bite śmietany w proszku''śnieżka''
2 galaretki cytrynowe
400 ml mleka
Galaretki rozpuścić każdą osobno w 1/2 szkl. wrzącej wody i pozostawić do ostygnięcia.
Śmietany w proszku także ubijać każdą osobno w 200 ml zimnego mleka, następnie dodać tężejącą galaretkę. Wymieszać.
MUS Z KIWI:
10 szt owoców kiwi
3 galaretki agrestowe
2 galaretki rozpuścić w 1 szkl. wody, pozostawić do ostygnięcia.
Kiwi obrać ze skórki, pokroić w plastry, przełożyć do rondelka, zalać wrzącą wodą i po 5 minutach odcedzić z wody, następnie zmiksować blenderem, postawić na kuchence i gotować 5 minut, od zawrzenia, często mieszając. Następnie zdjąć z ognia i rozpuścić w tym 1 sypką galaretkę, ciągle mieszając do rozpuszczenia się żelatyny,a potem dodać galaretki rozpuszczone w wodzie i pozostawić do ostygnięcia.
WIERZCH PLACKA:
2 galaretki agrestowe
6-7 owoców kiwi
Galaretki rozpuścić w 3/4 l wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia.
Kiwi obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki (3 mm), przełożyć do miski, zalać wrzącą wodą i po 5 minutach odcedzić z wody.
WYKONANIE PLACKA:
Biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier. Brytfankę wyłożyć folią aluminiową, włożyć z powrotem biszkopta. Na niego wyłożyć piankę śmietankową, wstawić do stężenia do lodówki, na to wyłożyć tężejący mus z kiwi, znowu wstawić do lodówki do stężenia, potem wyłożyć drugą piankę śmietankową i poukładać na niej plasterki kiwi, znowu wstawić do lodówki . Na wierzch wylać tężejące galaretki agrestowe, następnie ponownie wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia placka.
Placek najlepiej pozostawić na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz