SKŁADNIKI:
5-6 większych ziemniaków
4 gałązki tymianku cytrynowego lub zwykłego
2 gałązki rozmarynu
6 łyżek oleju
czosnek granulowany ,według uznania
sól
czosnek niedźwiedzi ,suszony
ostra papryka
WYKONANIE:
Ziemniaki umyć, pokroić na połówki, a następnie każdą połówkę na 3 części, na łódeczki. Przełożyć do miski z olejem, wymieszać dokładnie łyżką. Ziemniaki pokryte olejem poukładać skórką do dołu ,na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, posypać obficie solą, czosnkiem granulowanym, nieco mniej posypujemy ostrą papryką i czosnkiem niedźwiedzim.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 40 minut, na termoobiegu do mocnego zrumienienia. Do ziemniaków można podać sos czosnkowy lub jako dodatek do mięs.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz