Zupa jest idealnie wyważona w smaku, delikatna i smaczna. Polecam takie proporcje. Bo z ilością pokrzywy nie można przesadzić.
SKŁADNIKI:
1 skrzydełko
1 kostka rosołowa
2 garście młodych pokrzyw
1 marchewka
4 ziemniaki
1 łodyga selera naciowego
1 cebula
2 liście laurowe
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka mąki pszennej
2 łyżki masła
natka pietruszki
sól, pieprz
WYKONANIE:
Skrzydełko zalać 2 litrami wody. Kiedy zawrze woda to dodać kostkę rosołową, liście laurowe,ziemniaki pokrojone w kostkę .
Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przesmażyć na maśle, dodać do zupy, podobnie jak seler naciowy , pokrojony w półksiężyce . Gotować do miękkości ziemniaków.
Pokrzywę umytą ( bez łodyżek ) przelać wrzątkiem na sicie i pokroić. Usmażyć na maśle, dodać do wywaru, kiedy ziemniaki będą już miękkawe. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, również dodać do zupy. Gdy smaki się przegryzą i ziemniaki są już miękkie,wtedy dodać roztrzepaną śmietanę z mąką i odrobiną wody.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.
Zamiast ziemniaków można podawać z ugotowanym osobno makaronem lub grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz