Gołąbki z ziemniakami według przepisu Magdy Gessler przyrządza się duszone w śmietanie oraz soku z kiszonej kapusty. Na talerz podawane są z powstałym podczas duszenia sosem oraz śmietaną.
SKŁADNIKI:
1 duża główka białej kapusty
3/4 kilograma ziemniaków
2 dorodne cebule
1 jajko
1/2 szklanki śmietany
1/2 szkl. soku z kiszonej kapusty
1/2 szkl. bulionu (drobiowego, grzybowego lub warzywnego)
majeranek
sól i pieprz do smaku
tradycyjnie potrzebny jest też smalec, który jarosze mogą zastąpić olejem
WYKONANIE:
Z kapusty trzeba wykoić głąb, po czym całą jej główkę włożyć na kilka minut do wrzącej wody. Po chwili zdjąć wierzchnie liście, po czym ponownie włożyć do garnka. Potem kolejno zdejmować liście, a pozostałość kapusty zanurzać w wodzie.
NADZIENIE:
Ziemniaki obrać, dokładnie umyć, zetrzeć na drobnej tarce, po czym odsączyć z nadmiaru soku. Potem cebule posiekać w drobną kosteczkę i poddusić na smalcu. Ziemniaki połączyć z pokrojoną cebulą i roztrzepanym jajkiem. Taką masę doprawić majerankiem, solą oraz pieprzem.
Gotowy ziemniaczny farsz układać na liściach kapusty, po czym dokładnie zawijać. Przygotowane tak gołąbki poukładać w garnku lub brytfannie – ciasno, jeden obok drugiego. Nagrzać piekarnik na 180 'C.
Przygotować zalewę z wymieszanego ze śmietaną bulionu, po czym polewać nią gołąbki. Piec wszystko przezo około 45 minut. Na 10-15 minut przed końcem dolać sok z kiszonej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz