SKŁADNIKI:
500 g ugotowanych ziemniaków
100 g mąki ziemniaczanej
sos pomidorowy lub keczup
ulubione dodatki (np. pieczarki,szynka, papryka, pomidor ,cebula)
50 g sera żółtego
przyprawa do pizzy
sól, pieprz
WYKONANIE:
Ugotowane ziemniaki zmielić lub przepuścić przez praskę i dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać składniki i uformować kulę (ciasto nie będzie zwarte tak jak w przypadku drożdżowego).
Na blachę ułożyć papier do pieczenia i rozprowadzić równomiernie rękami ciasto, formując kształt pizzy. Włożyć spód ziemniaczany do nagrzanego do 200 ' C piekarnika na 30 min. , następnie wyjąć ciasto, posmarować sosem pomidorowym i ułożyć na nim ulubione dodatki, po wierzchu posypać starym serem i przyprawą do pizzy.
Zwiększyć temperaturę piekarnika do 220' C i wstawić ponownie pizzę na około 10-12 minut.
Po pieczeniu można zjeść na ciepło lub pozostawić do ostygnięcia, najlepiej smakuje na zimno. Wierzch można polać keczupem lub sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz