SKŁADNIKI:
4 duże filety z kurczaka
1 op. szpinaku ( 900 g )
1 op. sera feta
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
1 łyżka masła
przyprawa ziołowa do kurczaka
1 łyżka mąki
2 łyżki kwaśnej śmietany
świeża bazylia
wykałaczki
WYKONANIE:
Filety przekroić wzdłuż na dwa płaty i trochę rozbić tłuczkiem. Następnie obsypać z obu stron przyprawą i wstawić do lodówki, na czas zrobienia nadzienia.
Ser feta pokroić w słupki.
NADZIENIE:
Szpinak usmażyć na maśle z dodatkiem czosnku, soku z cytryny i przyprawić solą oraz pieprzem, według uznania.
WYKONANIE:
Filety wyjąć z lodówki, nakładać szpinak, rozsmarować go po mięsie, kłaść słupki sera feta, zwijać w ruloniki i spiąć wykałaczkami.
Roladki poukładać w naczyniu żaroodpornym i upiec w piekarniku w 180.'C, do miękkości mięsa. Można tdż mięso poukładać w szerokim rondelku i udusić pod przykryciem na ku hence, na małym ogniu.
SOS:
Z pieczenia odlać wytworzoną wodę, dodać rozrobioną mąkę ze śmietaną, zagotować. Posypać drobno pokrojoną bazylią.
Roladki podawać z ryżem lub ziemniakami i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz