niedziela, 1 marca 2015

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z MIĘSEM I PIECZARKAMI





Składniki dla 6 osób:
400 g makaronu falbanki lub świderki
500 mięsa mielonego wieprzowego
200 g pieczarek
1 duża cebula
150 g sera żółtego
1 ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 papryki czerwonej
1 łyżka masła
przyprawy:
zioła prowansalskie, majeranek
oregano, bazylia, sól, pieprz
Przyprawy dodawać według własnego uznania.

Makaron ugotować, przelać go zimną wodą, żeby się nie skleił. Mięso usmażyć na patelni, dodać przecier pomidorowy, pokrojoną w kostkę paprykę, przyprawy, a na koniec smażenia drobno posiekany czosnek.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle,dodać pokrojone w paski pieczarki i podsmażyć razem, przyprawić solą, pieprzem.
Brytfankę posmarować troszkę olejem, wyłożyć połowę makaronu, na to mięso, zetrzeć połowę sera żółtego,potem wyłożyć drugą część makaronu, na to pieczarki, zetrzeć drugą połowę sera żółtego i zapiec w piekarniku w temp.180 'C około 15-20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz