poniedziałek, 2 marca 2015

ORZECHOWIEC Z MASĄ CAPPUCCINO



Ciasto:
 Upiec dwa placki orzechowe, każdy z nich przekroić na dwa placki (w sumie ma być cztery).

Ciasto-składniki na jeden placek:

4 jajka
4 łyżki cukru
 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag zmielonych orzechów
płaska łyżka mąki pszennej
kilka kropel olejku migdałowego

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, mieszając nadal, dodać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, a na koniec kilka kropel olejku. Lekko wymieszać, przełożyć do brytfanki i upiec w temp. 180'C przez około 30 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa placki.

Masa:
0,75 l mleka
6 łyżek kawy cappuccino o smaku waniliowym
3 łyżki mąki
2 opak. budyniu waniliowego na 1/2 l
5 łyżek cukru
400 g margaryny

Z mleka odlać 1 szkl. , rozrobić w nim budynie z cukrem, mąką i kawą. Resztę mleka zagotować i ze składników ugotować budyń, ostudzić. Budyń zmiksować z margaryną na gładką masę.

Polewa:
3 łyżki margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao

Mleko podgrzać, roztopić w nim margarynę, cukier, dodać kakao i na małym ogniu dobrze wymieszać składniki, nie doprowadzić do zawrzenia. Zdjąć z ognia i wystudzić trochę, potem polać placek.

Dodatkowo potrzebne będzie około 5 dag posiekanych orzechów do dekoracji.

Masę podzielić na cztery części. Pierwszy placek posmarować masą, przykryć drugim i tak kolejno powtarzać, do posmarowania wszystkich placków, tak, żeby na wierzchu także była masa. Wierzch placka polać polewą i posypać posiekanymi orzechami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz