Składniki:
2 woreczki ryżu
50 dag mięsa mielonego
50 dag białej kapusty
1/2 szkl. mąki kartoflanej
2 jajka
1 cebula
ziele angielskie mielone
sól, pieprz
ulubione przyprawy do mięs
olej do smażenia
bułka tarta do panierki
Kapustę drobno poszatkować, troszkę posolić, jak puści sok, to odcisnąć. Jeżeli jest to kapusta zimowa, twarda, to troszkę podgotować i również odcisnąć z wody.
Ryż ugotować na półmiękko, dodać do niego mięso mielone, kapustę, pokrojoną w kostkę cebulę, mąkę, jajka.Wszystko razem wymieszać,przyprawić według uznania. Formować podłużne kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na patelni.
Kotleciki podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym i surówką .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz