niedziela, 1 marca 2015

FASOLKA PO BRETOŃSKU

Składniki:
60 dag żeberek wieprzowych
laska kiełbasy zwyczajnej
50 dag fasoli ''Jaś''
2-3 łyżki czubate koncentratu pomidorowego
1 duża cebula
1 marchewka
1 pietruszka
kilka gałązek natki pietruszki
kawałek pora
2 łyżki mąki
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
1 płaska łyżeczka majeranku
Groch namoczyć dzień wcześniej, potem ugotować na półmiękko.
Umyte żeberka pokroić na kawałki, zalać wodą.Kiedy woda zawrze, zebrać utworzoną pianę.Następnie dodać kostkę rosołową, jarzynkę w proszku i resztę przypraw (majeranek, liście laurowe, ziele angielskie i swoje ulubione zioła).Kiedy mięso będzie miękkie, wyjąć z garnka i oddzielić od kości, pokroić na kawałki.Do wywaru dodać pokrojone w kostkę warzywa, oprócz cebuli.Cebulę usmażyć z pokrojoną w kostkę kiełbasą.Następnie dodać groch i chwilę gotować do miękkości grochu oraz warzyw. Potem dodać koncentrat pomidorowy, mięso, cebulę z kiełbasą oraz zawiesinę z (uprażonej chwilę) mąki z odrobiną wody.Całość chwilę pogotować.Natkę pietruszki drobno pokroić i dodać do zupy.Przyprawić pieprzem i solą do smaku.
Jak ktoś nie lubi wieprzowiny, to można ją zastąpić mięsem z kurczaka, np. udkami.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz