poniedziałek, 2 marca 2015

PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI TARTYMI.


CIASTO:
50 dag mąki
1 jajko
letnia woda - według uznania
1/2 łyżeczki oleju

Ze składników zarobić ciasto, wody dodać tyle, żeby ciasto nie było zbyt suche, ale plastyczne i wilgotne. Ciasto rozwałkować, podzielić na kwadraty, nakładać farsz i zlepić. Gotować w posolonej wodzie przez parę minut po zawrzeniu wody, następnie przelać je zimną wodą i pozostawić chwilę na sicie, żeby się odcedziły z wody. Pierogi polać uprażoną na patelni słoniną.

Dodatkowo potrzebna jest słonina, około 10 dag lub masło.
Pokroić ją w małą kostkę i uprażyć na patelni, albo jak ktoś nie lubi to polać roztopionym masłem.

Farsz:
5 ziemniaków
20 dag chudego boczku
1 cebula

Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, odcisnąć nadmiar soku. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na patelni, dodać ziemniaki i smażyć do momentu ściemnienia tych ziemniaków. Farsz przyprawić solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz