poniedziałek, 2 marca 2015

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI.

CIASTO:
1 kg mąki
2 jajka
 około 2 szkl. letniej wody
1 łyżka oleju

WYKONANIE:
Z mąki usypać kopczyk, dodać jajka, olej, wymieszać z mąką, dodawać po trochu wody i wyrobić ciasto. Ilość wody zależy od rodzaju mąki. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty, nakładać farsz i dobrze zlepić, żeby nie rozpadły się podczas gotowania.

FARSZ:
garść grzybów suszonych
50 dag kapusty kiszonej
1/2 główki małej kapusty świeżej
1 cebula
1 łyżka masła
1 mała laska kiełbasy zwyczajnej
sól, pieprz

WYKONANIE:
Grzyby na chwilę namoczyć i ugotować w niewielkiej ilości wody.
Kapustę kiszoną ugotować, odcisnąć z wody. Kapustę świeżą pokroić na kawałki i również ugotować, po czym odcisnąć z wody. Kiełbasę z cebulą usmażyć na patelni z dodatkiem masła.
Wszystkie składniki zmielić w maszynce z dużymi otworami sitka. Połączyć je razem, przyprawić solą i pieprzem według uznania.

Pierogi ugotować w posolonej wodzie (około 3 minuty od wypłynięcia na wierzch) i polać uprażoną słoniną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz