niedziela, 1 marca 2015

GULASZ WĘGIERSKI


Składniki:
1 kg mięsa wieprzowego z łopatki lub szynki
15 dag pieczarek
1 duża cebula
1 mała papryka czerwona
3-4 średnie ogórki konserwowe
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek pora
kilka gałązek natki pietruszki
1 kostka rosołowa
1 łyżka jarzynki w proszku
1 łyżka oleju
2 łyżki mąki
przyprawy: majeranek, bazylia, oregano
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
sól, pieprz

Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na łyżce oleju. Przełożyć do garnka, podlać wodą,, tak, żeby przykryła ona mięso. Dodać kostkę rosołową, jarzynkę i przyprawy,według własnego uznania. Kiedy mięso będzie półmiękkie,dodać pokrojone jarzyny i pieczarki, a następnie paprykę oraz pokrojone w pół krążki ogórki. Całość chwilę pogotować, na koniec dodać zawiesinę z uprażonej mąki i pokrojoną drobno natkę pietruszki. Doprowadzić do zawrzenia.
Gulasz podawać z kaszą gryczaną lub ziemniakami oraz jako dodatek do placków ziemniaczanych (placki po węgiersku) z zestawem surówek.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz