poniedziałek, 2 marca 2015

ZUPA CHRZANOWA


Składniki:
3 l wody
1 laska kiełbasy swojskiej
30 dag chudego boczku
4 ziemniaki
1 marchewka
1 mała pietruszka
kilka gałązek natki pietruszki
1 cebula
1 kostka rosołowa
4 łyżki chrzanu ze słoika
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany
majeranek
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych

Do garnka z wodą włożyć boczek i kiełbasę, dodać kostkę rosołową, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe i ugotować wywar z wędzonki. Potem wyjąć kiełbasę z boczkiem, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kiełbasę i chudą część boczku pokroić na kawałki, po czym dodać do wywaru. Tłustą część boczku pokroić w kostkę i usmażyć z cebulą, także dodać do zupy. Śmietanę rozrobić z mąką w niewielkiej ilości wody i wlać zawiesinę, a na koniec dodać chrzan. Intensywnie mieszając doprowadzić do zawrzenia zupy. Posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz