4 szkl. mąki krupczatki
3 jajka
20 dag cukru
1 margaryna
1 łyżka śmietany
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opak. przyprawy do piernika
5 łyżeczek miodu
Dodatkowo: 1 słoiczek powideł śliwkowych
Margarynę roztopić, schłodzić, następnie połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić w misce ciasto. Ciasto podzielić na trzy części i upiec trzy placki - około 20 minut w temp. 180 'C.
Przestygnięte placki posmarować powidłami i polać polewą oraz udekorować wierzch placka.
POLEWA:
3 łyżki mleka
3 łyżki margaryny
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
Margarynę z mlekiem i cukrem rozpuścić na małym ogniu, dodać kakao i dobrze wymieszać, zdjąć z ognia. Nie doprowadzać do zawrzenia. Placek jest najlepszy na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz