poniedziałek, 2 marca 2015

PIEROGI RUSKIE.


FARSZ:
25 dag sera białego
50 dag ugotowanych ziemniaków
1 cebula
1 łyżka masła
sól, pieprz

WYKONANIE:
Ser i ziemniaki zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w małą kostkę, zeszklić na patelni na maśle. Składniki połączyć razem i przyprawić solą, pieprzem .

Ponadto potrzeba 1/4 kostki masła, 1 cebula do polania pierogów.
Cebulę zeszklić na maśle. Zamiast masła może też być pokrojona w kostkę słonina i uprażona na patelni.

CIASTO:
1/2 kg mąki
1 jajko
1 szkl. (250 ml) letniej wody
1 łyżka oleju

WYKONANIE:
Ze składników zarobić ciasto na stolnicy, rozwałkować, pokroić na kwadraty lub prostokąty, nakładać farsz i zlepiać brzegi.
Ugotować w posolonej wodzie do miękkości ciasta (około 3 minuty od wypłynięcia na wierzch), przelać zimną wodą na durszlaku i odstawić na chwilę, żeby odcedziły się.
Przełożyć do miski, po czym polać pierogi masłem z cebulą lub skwarkami ze słoniny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz