piątek, 6 marca 2015

FLACZKI WOŁOWE.


Składniki:
1 kg flaków oczyszczonych wołowych
1 kostka rosołowa
1 łyżka jarzynki w proszku
1 marchewka
1 pietruszka
ćwiartka małego selera
kilka gałązek natki pietruszki
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka mąki

Przyprawy:
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
papryka w proszku
majeranek
gałka muszkatołowa
maggi
pieprz

Dodatkowo potrzebny będzie ugotowany osobno rosół wołowy lub drobiowy.
Flaczki zalać wodą, zagotować, odlać tą wodę.Ponownie zalać i gotować, dodając kostkę rosołową, jarzynkę w proszku i resztę przypraw.
Ugotować na półmiękko, wtedy dodać rosół,pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i selera.Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, również dodać do zupy.Pogotować chwilę.
Mąkę uprażyć na patelni, wymieszać z niewielką ilością wody wlać zawiesinę do flaczków i doprowadzić do zawrzenia.
Na koniec posypać drobno pokrojoną natką pietruszki. Przyprawić do smaku.
Przyprawy dodawać według uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz