BISZKOPT CIEMNY:
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
2 łyżki oleju
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę, olej, proszek do pieczenia i na koniec kakao, wymieszać, po czym wylać na blaszkę. Upiec w temp. 180 ' C, przez około 30 minut. Ostudzić i przekroić na dwa blaty.
BISZKOPT JASNY:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Piec w temp. 180'C, około 30 minut. Ostudzić.
MASA JAGODOWA:
2 szkl. jagód
1 galaretka o smaku owoców leśnych
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl. wrzącej wody, pozostawić do ostygnięcia.Jagody zmiksować, dodać tężejącą galaretkę, wymieszać.
MASA BUDYNIOWA:
3 budynie śmietankowe na 1/2 l
3/4 l mleka
4 łyżki cukru
250 g margaryny
Budynie z cukrem ugotować w mleku, ostudzić i zmiksować z margaryną. Podzielić na dwie części.
DODATKOWO:
1 szkl. jagód
2 galaretki truskawkowe
Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzącej wody pozostawić do ostygnięcia.
WYKONANIE PLACKA:
Na pierwszy blat ciemnego biszkopta wyłożyć masę jagodową, przykryć drugim biszkoptem jasnym, posmarować połową masy budyniowej,przykryć trzecim blatem biszkopta ciemnego ,na to posmarować drugą częścią masy budyniowej, na wierzchu wysypać jagody i zalać je tężejącą galaretką.Placek wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz