niedziela, 28 lutego 2016

JAGODOWIEC.

BISZKOPT CIEMNY:
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
2 łyżki oleju
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę, olej,  proszek do pieczenia i na koniec kakao, wymieszać, po czym  wylać na blaszkę. Upiec w temp. 180 ' C, przez około 30 minut. Ostudzić i przekroić na dwa blaty.

BISZKOPT JASNY:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Piec w temp. 180'C, około 30 minut. Ostudzić.

MASA JAGODOWA:
2 szkl. jagód
1 galaretka o smaku owoców leśnych

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl. wrzącej wody, pozostawić do ostygnięcia.Jagody zmiksować, dodać tężejącą galaretkę, wymieszać.

MASA BUDYNIOWA:
3 budynie śmietankowe na 1/2 l
3/4 l mleka
4 łyżki cukru
250 g margaryny

Budynie z cukrem ugotować w mleku, ostudzić i zmiksować z margaryną. Podzielić na dwie części.

DODATKOWO:
1 szkl. jagód
2 galaretki truskawkowe

Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzącej wody pozostawić do ostygnięcia.

WYKONANIE PLACKA:
Na pierwszy blat ciemnego biszkopta wyłożyć masę jagodową, przykryć drugim biszkoptem jasnym, posmarować połową masy budyniowej,przykryć trzecim blatem biszkopta ciemnego ,na to posmarować drugą częścią masy budyniowej, na wierzchu wysypać jagody i zalać je tężejącą galaretką.Placek wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz