sobota, 20 lutego 2016

KREMÓWKA.

CIASTO:
3 żółtka
13 dag margaryny
1 op. cukru waniliowego
1 1/2 łyżeczki amoniaku
3 szkl. mąki
1 łyżka cukru
3 łyżki śmietany

Ze składników zarobić ciasto, podzielić na połowę. Każde z nich rozwałkować, składać na połowę, rozwałkować i powtarzać tą czynność kilkakrotnie. Przełożyć na blaszkę i upiec na złoty kolor, w temp. 180 'C. Ostudzić.

MASA:
4 żółtka
3/4 l mleka
2 łyżki mąki kartoflanej
2 łyżki mąki pszennej
1 op. cukru waniliowego
4 łyżki cukru
250 g margaryny

1 szkl. mleka odlać i rozrobić trzepaczką mąki, cukry i żółtka. Resztę mleka zagotować i ugotować z zawiesiny i mleka budyń, po czym schłodzić. Następnie zmiksować z margaryną.

WYKONANIE:
Na pierwszy placek rozprowadzić masę, przykryć drugim i pozostawić w chłodzie na kilka godzin. Potem posypać cukrem pudrem i pokroić na porcje.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz