wtorek, 2 lutego 2016

NAPOLEONKI.

CIASTO:
3 szklanki mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
1 całe jajko
1 żółtko
2 łyżki gęstej śmietany kwaśnej 18%

MASA:
4 całe jajka
14 łyżeczek cukru
16 łyżeczek mąki pszennej
2 opakowania cukru wanilinowego
1 litr mleka

CIASTO:
Z podanych składników zarobić ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kosteczkę masło lub margarynę i siekać dokładnie nożem, aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko, żółtko i wymieszać, pod koniec dodać śmietanę. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Piekarnik nagrzać do 180 ' C.
Obie części ciasta cieniutko rozwałkować i piec w blaszkach o wymiarach ok. 25 x 36 cm,  wyłożonych papierem do pieczenia przez ok. 20-25 minut na złoty kolor. Po upieczeniu ostudzić.

MASA:
Jajka z cukrem rozbić widelcem. Dodać mąkę, cukier wanilinowy i wymieszać. Następnie wlać mleko, postawić na ogniu i mieszać ,aż do rozpuszczenia się składników i otrzymania gładkie masy. Po zagotowaniu odstawić z ognia i przestudzić. Letnią masę budyniową wylać na pierwszy placek. Przykryć drugim plackiem i posypać cukrem pudrem. Odstawić na ok. 3 godziny w chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz