poniedziałek, 15 lutego 2016

BISZKOPT KAKAOWY.

To najlepszy i niezawodny od lat przepis na biszkopt kakaowy. Bez proszku do pieczenia, puszysty, mięciutki. Po wyjęciu z piekarnika należy upuścić go na podłogę (oczywiście w blaszce), wtedy nie opadnie i jest idealnie równy. Można go wykorzystać do tortów, spokojnie da się podzielić na 3 blaty.

SKŁADNIKI:
5 jajek
5 łyżek cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę i kakao przesiać, dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać szpatułką (już nie mikserem). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać delikatnie ciasto i piec ok. 30-40 minut w 180 ' C. Pozostawić do wystudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz