SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej
250 g masła
1 op. cukru waniliowego
1/2 szkl. cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
1 jajko
POLEWA CZEKOLADOWA:
150 gorzkiej czekolady
50 g masła
2 łyżki śmietanki kremówki
kolorowa posypka
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
Mąkę i cukier wysypać na stolnicę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i resztę składników, następnie zagnieść z nich ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.
Wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wyciąć kształty foremkami lub szklanką.
Nagrzać piekarnik do 180 ' C. Piec przez ok. 15 minut na rumiano. Ostygnięte polać polewą czekoladową i udekorować je posypką
POLEWA CZEKOLADOWA:
Czekoladę i masło rozpuścić w rondelku. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i wymieszać. Przestudzić trochę i polać ciastka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz