wtorek, 1 marca 2016

CIASTKA MAŚLANE Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ.

SKŁADNIKI:

500 g mąki pszennej

250 g masła

1 op. cukru waniliowego

1/2 szkl. cukru pudru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki śmietany

1 jajko

POLEWA CZEKOLADOWA:

150 gorzkiej czekolady
50 g masła
2 łyżki śmietanki kremówki
kolorowa posypka

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO:
Mąkę i cukier wysypać na stolnicę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i resztę składników, następnie zagnieść z nich ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.
Wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wyciąć kształty foremkami lub szklanką.
Nagrzać piekarnik do 180 ' C. Piec przez ok. 15 minut na rumiano. Ostygnięte polać polewą czekoladową i udekorować je posypką

POLEWA CZEKOLADOWA:
Czekoladę i masło rozpuścić w rondelku. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i wymieszać. Przestudzić trochę i polać ciastka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz