SKŁADNIKI NA 3 L GARNEK:
porcja rosołowa
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
kawałek pora
kawałek selera
natka pietruszki
1 kostka rosołowa
1 łyżka jarzynki w proszku
Porcję rosołową zalać zimną wodą, doprowadzić do zawrzenia, odlać wodę i ponownie zalać zimną wodą, gotować. W czasie gotowania zebrać wytworzoną pianę,jak zawrze to dodać kostkę rosołową, jarzynkę w proszku, obrane jarzyny. Cebulę przekroić na połowę i podpiec na palniku, następnie wrzucić do wywaru. Gotować tak na małym ogniu, do miękkości mięsa. Potem mięso wyjąć i przelać rosół przez sito. W ten sposób rosół będzie czysty i przejrzysty. Marchewkę z rosołu wyjąć i pokroić w kostkę. Natkę pietruszki również pokroić na drobno.
Na talerze ponakładać ugotowany makaron, posypać marchewką i natką pietruszki, następnie wlać gorący rosół. Przyprawić pieprzem, maggi.
MAKARON:
2 jajka
1 szkl. mąki
ciepła woda
Do mąki wbić jajka, dodać trochę wody i wyrobić ciasto. Wodę dodawać stopniowo, żeby ciasto nie było za rzadkie. Ciasto podzielić na mniejsze gałeczki, każdą rozwałkować cieniutko i zostawić do wyschnięcia. Potem pokroić i ugotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz