niedziela, 21 lutego 2016

BUŁKI ŚNIADANIOWE.

SKŁADNIKI:
20 g drożdży
1/2 łyżeczki cukru
300 - 320 ml ciepłej wody
½ kg mąki
1/2 łyżeczki soli

WYKONANIE:
Drożdże wkruszyć do miski, dodać cukier, zalać wodą i odstawić na 5 minut. Następnie dodać do tego mąkę i sól. Całość wyrobić, tak by ciasto było elastyczne.
Formować kształt bułki z ciasta lub wykrawać szklanką, albo inną foremką,  najlepiej pomóc sobie przy tym zwilżając ręce olejem, lepiej się to robi. Uformowane ciasto na bułeczki kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (z przepisu wychodzi około 8 bułek). Wierzch bułek posmarować roztrzepanym jajkiem, na to posypać dowolnymi ziarnami, np. makiem, sezamem itp.
Bułki wstawić do zimnego piekarnika, nastawić na 180'C i piec 20 - 25 minut na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz