SKŁADNIKI:
5 dag drożdży
1 l. mleka
1 jajko
1 opak. cukru waniliowego
3 szkl. mąki (poj. 250 ml)
garść suszonej żurawiny
2 jabłka
olej do smażenia
WYKONANIE:
5 dag drożdży
1 l. mleka
1 jajko
1 opak. cukru waniliowego
3 szkl. mąki (poj. 250 ml)
garść suszonej żurawiny
2 jabłka
olej do smażenia
WYKONANIE:
Mleko podgrzać, dodać cukier, rozpuścić w nim drożdże i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wlać rozczyn do miski, dodać jajko i mąkę, dobrze wymieszać. Jakby ciasto było za rzadkie, to można dodać jeszcze mąki. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, a potem dodać z żurawiną do ciasta i zamieszać. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz na patelni i smażyć z obu stron na małym ogniu, na rumiano.
Można posypać cukrem pudrem.
Można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz