piątek, 5 lutego 2016

SZYBKA KREMÓWKA.

SKŁADNIKI:
2 arkusze gotowego ciasta francuskiego (ok. 650 g)
500 ml mleka
150 g cukru
250 ml śmietanki kremówki 36%
2 łyżki cukru waniliowego
6 żółtek
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g masła
cukier puder

WYKONANIE:
Piekarnik rozgrzać do 200 'C i wyłożyć formę papierem do pieczenia. Rozwinąć jeden arkusz ciasta, ułożyć na blaszce i ponakłuwać jego powierzchnie widelcem. Wstawić do piekarnika na 25 minut,  następnie wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Tak samo postąpić z drugim arkuszem ciasta. Jeśli jest to możliwe można obydwa arkusze upiec równocześnie, pod warunkiem posiadania dwóch tak samo dużych btytfanek.
Podczas stygnięcia ciasta przygotować masę kremową.

MASA:
Zagotować ¾ mleka z cukrem,  następnie dodać śmietankę, cukier waniliowy i zamieszać. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. W oddzielnym naczyniu wymieszać przy pomocy miksera pozostałe mleko z żółtkami i obiema mąkami. Gdy powstanie jednolita masa przelać do gorącej masy mleczno-śmietankowej. Ponownie zagrzać i gotować na małym ogniu cały czas mieszając przez ok. 3 minuty, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Utrzeć masło na puszysty krem,  następnie cały czas miksując, dodawać stopniowo ostudzoną masę mleczno-śmietankową. Wylać ugotowany krem na jeden z upieczonych wcześniej arkuszy ciasta francuskiego i wyrównać jego powierzchnię. Przykryć drugim arkuszem i lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Gotową kremówkę oprószyć cukrem pudrem i podawać pokrojoną na mniejsze porcje .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz