CIASTO:
3/4 szkl. cukru
1 szkl. oleju
1 szkl. mąki
5 opak. kisieli wiśniowych na 1/2 l
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier ubić z białkami, dodać żółtka, olej, mąkę i kisiele, rozpuszczone w niewielkiej ilości wody oraz proszek do pieczenia, wszystko dobrze wymieszać. Ciasto wylać na brytfankę i piec w temp. 180 'C, około 50 minut. Upieczony i zimny placek przekroić na dwa blaty i przełożyć masą budyniową i można go polać polewą.
MASA BUDYNIOWA:
3 budynie śmietankowe
4 łyżki cukru
1/2 l mleka
250 g margaryny
Ugotować budynie z cukrem w mleku w tradycyjny sposób i ostudzić, następnie zmiksować z margaryną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz