sobota, 6 lutego 2016

BISZKOPT Z JABŁKAMI I BUDYNIEM.

BISZKOPT:
6 jajek
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Białka ubić z cukrem i solą na sztywną pianę, dodać żółtka, obydwie mąki,proszek do pieczenia, wymieszać i wylać na blaszkę. Piec w 180'C przez około 30-40 minut. Po wystygnięciu przekroić na dwa blaty.

MASA:
2 budynie śmietankowe na 3/4 l
3/4 l mleka
4 łyżki cukru
25 dag margaryny

1 szklankę mleka odlać, rozrobić w nim budynie z cukrem. Resztę mleka zagotować i wlać zawiesinę z budyni. Mieszając do zgęstnienia, następnie go ostudzić. Zimny budyń zmiksować z margaryną na jednolitą masę, podzielić na dwie połowy.

JABŁKA:
1 kg jabłek
2 galaretki truskawkowe

Jabłka pokroić w małą kostkę. Galaretki rozpuścić w wrzącej wodzie, w 1/2 l, następnie wrzucić do niej jabłka, zamieszać i pozostawić do ostudzenia.

DODATKOWO:
2 galaretki brzoskwiniowe
po trochu owoców (brzoskwinie, jagody, maliny itp. )

Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzącej wody i pozostawić do ostygnięcia.

WYKONANIE PLACKA:
Do blaszki, co był pieczony biszkopt włożyć jeden blat, na to rozsmarować masę budyniową, na nią wyłożyć tężejącą galaretkę z jabłkami, przykryć drugim biszkoptem, na niego rozsmarować drugą część masy budyniowej, następnie poukładać owoce i zalać tężejącymi galaretkami brzoskwiniowymi. Placek wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia. Najlepiej na noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz