sobota, 7 lutego 2015

ZUPA Z DYNI NA WĘDZONCE.


SKŁADNIKI:
1 mała dynia
20 dag wędzonego boczku lub pachwiny
1 marchewka
1 cebula
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 kostka rosołowa
jarzynka w proszku
1 łyżeczka majeranku
2 litry wody

DODATKOWO:
grzanki.

WYKONANIE:
Dynię obrać ze skórki, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać wodą. Skórę z boczku odkroić, dodać do dyni, a boczek pokroić w kostkę i uprażyć na patelni.Do wywaru z dyni dodać pokrojoną marchewkę, natkę pietruszki, kostkę rosołową, jarzynkę w proszku (według uznania), majeranek. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać do zupy. Kiedy warzywa będą miękkie dodać posiekany czosnek. Zupę zmiksować blenderem, potem dodać boczek. Podawać z grzankami.
Ja grzanki robię z chleba tostowego. (Pokroić w kostkę i uprażyć na suchej patelni). Zupa - krem ma mieć konsystencję lekkiego budyniu.
Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz