sobota, 7 lutego 2015

MIĘTUS.

Witam, u mnie dzisiaj do kawki zaprasza placek miętus. Pychota :-)

Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao

Białka ubić z cukrem,dodać żółtka,mąkę,proszek do pieczenia, na koniec kakao i wymieszać. Piec około 30 minut w temp.180 stopni. 

Masa miętowa:
200 g landrynek miętowych
1 szkl. wody
2 budynie śmietankowe (na 0,5 l mleka)
1 szkl. mleka
2 łyżki cukru
25 dag margaryny

Landrynki przełożyć do garnka,zalać wodą i podgrzewać aż się rozpuszczą,cały czas mieszając.(Trochę to trwa).W 0,5 szkl. mleka rozrobić budynie z cukrem.Resztę mleka zagotować, wlać do niego roztwór z landrynek,potem rozrobiony budyń i zagotować.Ugotowany budyń ostudzić, po czym zmiksować z margaryną.
Warstwa śmietankowa:
2 galaretki agrestowe
330 ml śmietanki 30 '/,

Galaretki rozpuścić w 0,5 l wrzącej wody.Śmietankę ubić na sztywną masę,dodać tężejącą galaretkę.
Dodatkowo:20 sztuk ciemnych herbatników i ok.20 g czekolady deserowej.
Przełożenie placka:
Na tacy wyłożonej pergaminem położyć biszkopt, na nim rozprowadzić masę miętową, potem poukładać na niej herbatniki,następnie rozprowadzić masę śmietankową,a na wierzchu zetrzeć czekoladę.
Placek schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz