Idealne na niedzielny obiad lub danie gorące na różne okazje. Danie można podawać z kaszą, ziemniakami lub kluskami śląskimi.
KLOPSIKI:
50 dag mięsa mielonego z szynki
1 ząbek czosnku
1 mała bułka
1 cebula
1 łyżka mąki
1 jajko
sól, pieprz do smaku
mąka do obtaczania klopsików
SOS:
20 dag pieczarek
1 cebula
1 łyżka jarzynki w proszku
1 serek topiony kremowy
Mięso przyprawić, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, mąkę, jajko.Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć i również dodać do mięsa, doborze wymieszać.Do garnka wlać 1 litr wody, dodać jarzynkę, zagotować. Pieczarki i cebulę pokroić w paski, usmażyć na odrobinie oleju.Z mięsa formować kulki, obtoczyć je troszkę w mące, poukładać w garnku, w wrzącej wodzie i ugotować na średnim ogniu. Klopsiki wyjąć z wywaru, dodać pieczarki z cebulą. Do garnuszka odlać 1 szkl. wywaru, rozpuścić w nim serek i wlać do sosu, po czym zagotować. Następnie zdjąć z ognia, włożyć ponownie ugotowane kulki.
SOS:
20 dag pieczarek
1 cebula
1 łyżka jarzynki w proszku
1 serek topiony kremowy
Mięso przyprawić, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, mąkę, jajko.Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć i również dodać do mięsa, doborze wymieszać.Do garnka wlać 1 litr wody, dodać jarzynkę, zagotować. Pieczarki i cebulę pokroić w paski, usmażyć na odrobinie oleju.Z mięsa formować kulki, obtoczyć je troszkę w mące, poukładać w garnku, w wrzącej wodzie i ugotować na średnim ogniu. Klopsiki wyjąć z wywaru, dodać pieczarki z cebulą. Do garnuszka odlać 1 szkl. wywaru, rozpuścić w nim serek i wlać do sosu, po czym zagotować. Następnie zdjąć z ognia, włożyć ponownie ugotowane kulki.
Kaszę (3 woreczki) ugotować według przepisu, odcedzić z nadmiaru wody, rozciąć, następnie przełożyć do naczynia i dodać troszkę masła, wymieszać.
SURÓWKA:
Kilka liści kapusty pekińskiej
1jabłko
1 marchewka
pół małego pora
majonez
sól, pieprz
Marchewkę i jabłko zatrzeć na dużych oczkach, kapustę i pora w cienkie paski, wymieszać z majonezem, przyprawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz