wtorek, 10 lutego 2015

SCHAB ZE ŚLIWKĄ W ZIOŁACH I MUSZTARDZIE

SKŁADNIKI:
2 kg schabu
200 g wędzonych śliwek


MARYNATA:
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 łyżeczki soli
1 duża łyżka miodu płynnego
10 łyżek oliwy
1 łyżka musztardy stołowej


WYKONANIE:
Umyty i osuszony schab przeciąć wzdłuż cienkim, ostrym nożem, tak, aby powstał głęboki rowek na nadzienie. Do tego rowka układać gęsto koło siebie śliwki, mocno ścisnąć i owinąć schab nicią, żeby nie rozpadł się w czasie pieczenia.
Następnie, składniki na marynatę połączyć ze sobą, dobrze wymieszać i posmarować cały schab.Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub rękawa, schłodzić w lodówce ok. 2 godziny.
Potem piec 2 godziny w 200 stopniach C pod przykryciem,po tym czasie odkryć, odlać zgromadzoną wodę i piec jeszcze chwilę bez przykrycia.Po upieczeniu odciąć nici i pokroić w plastry.Polać sosem.

SOS:
Do wody odlanej podczas pieczenia dodać sos pieczeniowy (np. ''Winiary''), rozrobiony w małej ilości wody i zagotować.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz