sobota, 7 lutego 2015

SZARLOTKA KRUCHA Z JABŁKAMI I BUDYNIEM.


CIASTO:
60 dag mąki
1 jajko
2 żółtka
25 dag margaryny
0,5 szkl. cukru
4 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Ponadto:
1,5 kg jabłek
0,75 l mleka
2 łyżki cukru
2 op. budyniu śmietankowego na 3/4 l mleka lub 3 op. na 1/2 l


Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku.
Margarynę roztopić, wlać do miski, dodać resztę składników i wyrobić ręką ciasto. Podzielić na dwie części, jedną mniejszą trochę, a drugą większą (1/3 i 3/4).
Większą część wyłożyć do brytfanki, a mniejszą część podzielić na 5 małych gałeczek i włożyć do zamrażarki.
Ciasto w blaszce podpiec w piekarniku na złoty kolor, w temperaturze 180'C. Robi się to dlatego, żeby sok z jabłek nie wsiąkłam za bardzo w ciasto.
Na ciasto w brytfance wyłożyć jabłka. Budynie ugotować z 2 łyżkami cukru, ale nie czekać, aż bardzo zgęstnieje, rozsmarować łyżką na jabłkach.
Wyjmować kolejno z zamrażarki gałki ciasta i zetrzeć na budyń. Piec w temp.180'C, przez około 50 minut na złoty kolor. Pozostawić do wystygnięcia.
Placek można upiec z różnymi owocami sezonowymi. Budyń dobierać do smaku owoców.
To bardzo stary przepis, ale placek u mnie znika jeszcze ciepły. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz