sobota, 21 lutego 2015

ZUPA GROCHOWA - PROWANSALSKA


Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
2 duże cebule
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka fasoli białej
1/2 puszki kukurydzy
3 ząbki czosnku
1 kostka rosołowa
1 łyżka majeranku
1 płaska łyżka ziół prowansalskich
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
2 litry wody
sól, ostra papryka w proszku
kilka gałązek natki pietruszki
Na oliwie usmażyć mięso, pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek.Przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać resztę przypraw i kostkę rosołową, zagotować.
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na maśle, wrzucić do zupy. Do tego dodać odcedzoną fasolę, kukurydzę i koncentrat pomidorowy, a także mąkę, rozrobioną w małej ilości wody. Doprowadzić do zawrzenia, przyprawić do smaku. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz