wtorek, 10 lutego 2015

KARPATKA.


CIASTO: 
5 jajek
1 szkl. wody

1 szkl. mąki
15 dag margaryny

WYKONANIE:
Margarynę z wodą zagotować, dodać mąkę, intensywnie mieszać do momentu, aż nie będzie ciasto przyklejać się do garnka. Zdjąć z ognia, kiedy ostygnie ubić mikserem, dodając kolejno jajka na jednolitą masę.Ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki w dobrze nagrzanym piekarniku w 180'C, na złoty kolor. 


KREM:
0,75 l mleka
2 łyżki mąki kartoflanej
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego
25 dag margaryny

WYKONANIE:
W szklance mleka rozrobić obydwie mąki i cukry, resztę mleka zagotować, po czym wlać roztwór z mąki i ugotować budyń. Ostudzony budyń zmiksować z margaryną. Gotową masę wyłożyć na jeden placek i przykryć drugim, po czym schłodzić. Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz