środa, 11 lutego 2015

PIZZA DOMOWA.

NADZIENIE:
30 dag pieczarek
30 dag szynki pokrojonej w plasterki
4 cebule
30 dag sera żółtego
2 papryki czerwone
1 słoiczek keczupu
przyprawa do pizzy
sól, pieprz według uznania

WYKONANIE:
Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na odrobinie oleju, po chwili dodać pokrojone w paski pieczarki, chwilę jeszcze podsmażyć i przyprawić solą oraz pieprzem, odstawić. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
CIASTO:
Przepis na 3 pizze na cienkim cieście lub 2 na grubszym cieście.
Blaszki o wym. 20 na 35 cm.
1 jajko
5 dag drożdży
3 szkl. mąki
1 szkl. mleka
1 łyżka oleju
szczypta soli

WYKONANIE:
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać szczyptę soli. Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, wlać mleko z drożdżami, olej i zamieszać łyżką. Następnie wyrobić ciasto ręką, tak, żeby nie przywierało do miski. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie, to można dodać jeszcze trochę mąki. Pozostawić na chwilę do wyrośnięcia.

Blaszki posmarować olejem. Ciasto podzielić na 2 lub 3 części, uformować z nich placki i przełożyć do blaszek. Ciasto posmarować keczupem, ułożyć plasterki szynki, na to wyłożyć pieczarki z cebulą, potem paprykę, następnie posypać delikatnie przyprawą do pizzy i startym serem żółtym. Piec w temp. 180 stopni C ok.30 minut.
Upieczoną pizzę polać keczupem lub sosem czosnkowym. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz