sobota, 21 lutego 2015

PĄCZKI


Składniki:
50 dag mąki
7 żółtek
12 dag masła
3/4 szkl. cukru pudru
7 dag drożdży
0,75 ml mleka
szczypta soli

marmolada wieloowocowa
cukier puder do posypania lub lukier do polania
olej do smażenia

Mleko troszkę podgrzać, żeby było letnie i rozpuścić w nim drożdże z cukrem. Do miski wsypać mąkę, wlać drożdże z cukrem, roztopione masło, potem dodać żółtka i wyrobić ręką ciasto, tak, żeby było pulchne i nie kleiło się do ręki oraz miski. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto lekko rozwałkować, wykrawać szklanką kółka, nakładać troszkę marmolady, po czym zlepić dokładnie brzegi, żeby nie rozkleiły się podczas pieczenia. Piec na oleju na złoty kolor z obu  stron.
Przestygnięte pączki posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz