Przepis na blaszkę o wymiarach 21 x 36,5 cm.
CIASTO MURZYNKOWE:
30 dag mąki
30 dag cukru pudru
4 jajka
1/2 szkl. wody
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
25 dag margaryny
kilka kropel olejku rumowego
WYKONANIE:
Margarynę roztopić, dodać cukier, wodę i kakao, wszystko razem wymieszać do całkowitego połączenia się składników, nie gotować. Zdjąć z ognia i odlać 1/2 szkl. na polewę. Trochę przestudzić, następnie ubijając mikserem dodać mąkę, jajka, proszek do pieczenia, kilka kropel olejku rumowego. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wylać na blaszkę. Piec w temperaturze 180'C przez około 45 minut. Ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na dwa placki.
MASA BUDYNIOWA:
2 budynie waniliowe na 1/2 l
1/2 l mleka
3 łyżki cukru
25 dag margaryny
1 łyżeczka soku z cytryny
WYKONANIE:
Budynie rozrobić w 1/2 szkl. mleka z cukrem i sokiem z cytryny. Resztę mleka zagotować i ugotować na nim budynie, przestudzić. Następnie dodać margarynę i miksując połączyć na jednolitą masę. Masę podzielić na dwie części.
DODATKOWO:
około 50 szt herbatników (w zależności od wielkości ciastek)
1 puszka masy krówkowej
wiórka kokosowe do dekoracji
Puszkę z masą krówkową włożyć do garnka z gorącą wodą, bo ciepłą masą będzie się lepiej smarowało.
POLEWA:
Odlane 1/2 szkl. na polewę podgrzać dopiero, kiedy placek będzie już gotowy.
WYKONANIE PLACKA:
- ciasto myrzynkowe
- posmarować masą budyniową
- poukładać herbatniki
- posmarować masą krówkową
- poukładać herbatniki
- posmarować masą budyniową
- przykryć ciastem murzynkowym
- polać polewą
- posypać kokosem
Ciasto schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz