SKŁADNIKI:
500 g kapusty białej
500 g mięsa mielonego wieprzowego
2 cebule
1 ząbek czosnku
100 g ryżu (1 woreczek)
100 g kaszy gryczanej (1 woreczek)
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka smalcu
ziele angielskie zmielone
sól, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
WYKONANIE:
Kapustę poszatkować, zalać wodą, posolić i doprowadzić do zawrzenia, odcedzić, następnie odcisnąć z wody.
Kaszę z ryżem ugotować w osolonej wodzie na miękko.
Cebulę pokroić drobno w kostkę i usmażyć na patelni na smalcu, dodać mięso, pieprz, sól, ziele angielskie i smażyć do miękkości mięsa.
Do dużej miski wyłożyć cebulę z mięsem, ryż z kaszą gryczaną, kapustę, dodać jajka, mąkę i drobno posiekany czosnek, po czym dobrze wymieszać składniki.
Z masy formować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć je na rozgrzanej z olejem patelni na rumiano.
Podawać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym i surówką warzywną, albo po prostu same.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz