BISZKOPT ORZECHOWY:
7 jajek
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki pszennej
20 dag zmielonych orzechów włoskich
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel olejku migdałowego
szczypta soli
WYKONANIE:
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i olejek, wszystko razem wymieszać i wylać na blaszkę. Piec około 30 minut w temperaturze 180'C. Ciasto ostudzić i przekroić na dwa placki.
BISZKOPT KAKAOWY:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel olejku rumowego
Ze składników upiec biszkopt w 180'C i ostudzić.
MASA CAPPUCCINO:
0,75 l mleka
6 łyżek kawy cappuccino waniliowego
3 łyżki mąki pszennej
2 budynie waniliowe na 1/2 l
5 łyżek cukru
400 g margaryny (Kasia)
WYKONANIE:
Z mleka odlać 1 szklankę i rozrobić w nim składniki sypkie. Resztę mleka zagotować i ugotować z przygotowanej zawiesiny budyń. Ostudzić i zmiksować z margaryną, podzielić ją na cztery części.
DODATKOWO:
5 dag posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich
kilka połówek orzechów włoskich
WYKONANIE TORTU:
biszkopt orzechowy - masa - biszkopt kakaowy - masa - biszkopt orzechowy - masa - czwartą częścią masy posmarować boki tortu, obsypać go dookoła posiekanymi orzechami i udekorować wierzch połówkami orzechów włoskich. Tort schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz