niedziela, 7 maja 2017

GULASZ Z INDYKA W POMIDOROWYM SOSIE.

SKŁADNIKI:
1 kg piersi z indyka
1/2 kg małych pieczarek
2 cebule
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
3/4 l przecieru pomidorowego domowej roboty lub sok pomidorowy zagęszczony
1 kostka rosołowa
rozmaryn
tymianek
majeranek
sól, pieprz
natka pietruszki
natka lubczyku
2 łyżki mąki

WYKONANIE:
Fileta pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na oleju, potem przełożyć do garnka i trochę podlać wodą.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki i również przełożyć je do garnka, następnie wlać przecier. Dopiero wtedy dodawać przyprawy, ponieważ przecier jest słony. Mięso ma być przykryte płynem, w razie potrzeby dolać wody. Dusić tak pod przykryciem do miękkości mięsa. Z gulaszu odlać 1 szklankę płynu, trochę przestudzić i rozrobić w tym mąkę, następnie wlać do garnka. Doprowadzić do zawrzenia i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Na koniec dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki oraz lubczyku.
Podawać z ziemniakami i surówką warzywną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz